dilluns, 5 de setembre de 2016

De feines fetes i per fer

Avui ja és el darrer dia de la part tècnica del Congrés; demà començarà l’Assemblea de membres, i el ritme serà diferent.  D’entrada, no hi haurà tantes activitats solapades com fins ara. Menys ‘embarras du choix’.

La primera de les sessions en què vaig participar –va ser abans d’ahir- competia amb un acte en què parlava Jane Godall, la primatòloga per excel·lència. Tot i així encara va venir prou gent. Es parlava de la propera Conferència de les Parts signatàries del Conveni de Nacions Unides per a la Diversitat Biològica (CBD), un conveni semblant al mediàtic Conveni de Canvi Climàtic, només que menys famós i centrat en la conservació de la biodiversitat -la riquesa de formes de vida i d'ecosistemes.  La conferència se celebrarà a Cancun (Mèxic) a finals d’any. A aquestes conferències de les parts només hi tenen veu i vot els països, però ja fa anys que des de Nacions Unides es reconeix que, almenys en qüestions de conservació de la natura i de biodiversitat, el rol dels governs que anomenen ‘subnacionals’ és clau. I des del Govern de Catalunya som membres molt actius del Comitè Assessor d’aquest conveni. Vaig explicar com, des del Govern de Catalunya s’afronta el repte de reduir la pèrdua de biodiversitat.

La segona intervenció ens va tocar aquest mateix dia, però a la tarda. Se’ns demanava que expliquéssim un projecte concret de restauració ambiental. Vaig parlar del Programa d’Infraestructura Verda del Departament de Territori i Sostenibilitat, que mira de reduir la fragmentació dels hàbitats naturals i recuperar la connectivitat ecològica del territori, a partir d'actuacions d'escala petita arreu del territori -i del fons marí costaner. Actuacions com la permeabilització de carreteres per reduir els atropellaments de fauna, la recuperació de fons marins alterats per l'activitat nàutica o pesquera, o la recuperació de terrenys degradats.

I ahir a la tarda vam tenir la darrera de les intervencions. Vam explicar com la contribució de governs com el nostre –per sota del nivell estatal (encara)- és clau per complir els objectius mundials de conservació de la natura. Sense oblidar que Catalunya no té encara un document estratègic que el CBD recomanava tenir per al 2015: l’Estratègia Catalana de Biodiversitat. Una feina que ens hem compromès a enllestir, comptant amb la molta feina que ja hi ha feta, per a finals d’enguany.

Aquí trobareu més informació de les intervencions. A partir de demà tocarà parlar de l’Assemblea i de què s’hi debat. Des de Catalunya hem fet una proposta de canvi en l’estructura de la UICN, que explicaré.1 comentari:

  1. Molt bé Eulalia!!!! Em satisfa personalment que el tema escollit per parlar al congrés hagi estat el del Programa d'Infraestructura Verda. Que bé que segueixi endavant el tema!!!
    Volem veure les interncencions :-)
    Endanvant

    ResponElimina