divendres, 16 de setembre del 2016

Com a cloenda

El divendres passat, 10 de setembre, va acabar el Congrés Mundial de la UICN, i toca fer-ne un resum, ni que sigui a grans trets, com a cloenda d’aquest diari. S’hi van reunir més de 10.000 persones, sota el lema de ‘Planeta a la cruïlla”, i va tenir dos grans nords, per dir-ho així:  per una banda, el repte col·lectiu de complir –en un termini de 15 anys- els recentment acordats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODGs), i, de l’altra, el seguiment de l’Acord de París de 2015 sobre canvi climàtic.

El repte dels ODGs es resumeix en millorar les condicions de vida arreu del Planeta sense sobrepassar la capacitat de regeneració dels recursos naturals; l’Acord de París fa front al Canvi Climàtic. L’acció de la IUCN s’incardina plenament en aquests dos objectius planetaris, com no podria ser altrament, perquè és la natura qui en darrera instància, i més enllà de decisions i acords polítics, proveirà les solucions a aquests grans reptes.

Ara bé, la UICN –ho he dit en altres escrits- no pren decisions legalment vinculants; el que fa, per dir-ho d’alguna manera, és ‘crear tendència’, apuntar maneres, donar pistes. Una de les maneres amb què ho fa són les mocions, que comminen –almenys moralment- els estats, les ONGs, les empreses i la societat en general a prendre decisions favorables a la conservació de la natura. L’altra, és a través de les comissions de treball en què s’organitza, que generen informació molt variada: manuals, recomanacions, valoracions, reculls de bones pràctiques, etc. Tota aquesta producció bibliogràfica es pot consultar a : https://portals.iucn.org/library/dir/publications-list

Tornem a les mocions: són propostes concretes d’actuació sobre les quals els membres es pronuncien a favor o en contra. A l’assemblea d’enguany se n’han aprovat 106, de les quals 85 ja s’havien votat online abans del Congrés, per votació electrònica. La majoria són iniciatives de conservació orientades a resoldre els reptes i les oportunitats més urgents dels nostres temps. Entre les més rellevants que s’han aprovat hi ha el tancament dels mercats d’ivori, la urgència de protegir els mars oberts, la necessitat de protegir els boscos madurs, la restricció d’activitats industrials en àrees d’interès natural o l’aprovació d’una política sobre compensacions de biodiversitat. I també hi ha mocions de governança de la Unió; entre aquestes, la que més ens afecta és la que demana a la UICN que creï un grup de treball específic per reforçar la participació dels dels governs locals i regionals. Aquí trobareu una llista de totes les mocions aprovades: https://portals.iucn.org/congress/assembly/motions

I qui vulgui un resum detallat del Congrés sencer, pot accedir a aquest butlletí:

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat continuarem treballant per seguir el fil de la UICN fins al proper Congrés, d'aquí a 4 anys, i per implementar, en la mesura de les nostres responsabilitats i capacitats, les mocions de la UICN. I en farem partícips a la resta de membres catalans de l'organització, bàsicament ONGs i experts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada