divendres, 26 d’agost del 2016

Tot (quasi) a punt

De l'1 al 10 de setembre se celebra, a Hawaii (Estats Units) el Congrés Mundial de Conservació de la Natura, de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). La Generalitat de Catalunya hi participa a través del Departament de Territori i Sostenibilitat.

La UICN és l’organització ambiental més antiga i extensa del món, i també la més professionalitzada, reconeguda com organització observadora davant de les Nacions Unides. Creada el1948, reuneix més de 1.300 membres, entre governs i ONGs, i uns 16.000 científics i experts voluntaris que treballen amb l’objectiu principal de conservar la biodiversitat arreu del món. Una secretaria professional, amb uns 1.000 treballadors, coordina el compliment del programa de treball de la institució, que els membres revisen i voten durant el Congrés Mundial, que se celebra cada 4 anys. La UICN té 6 grans comissions de treball, integrades per experts d'arreu del món, i dedicades a la protecció d'espècies, les àrees protegides, les polítiques econòmiques i socials, la gestió d'ecosistemes, i l'educació i comunicació ambientals.

La Generalitat de Catalunya és membre de la UICN des de 1990, i l'any 2008, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, va acollir el 4rt Congrés. Als congressos, que inclouen una part tècnica (Fòrum Tècnic) i una de governança (Assemblea General), es prenen decisions rellevants que compromten els països membres a avançar en la conservació de la natura. Hi coincideixen governs, ONGs, científics, empreses, comunitats locals i poblacions indígenes i altres organitzacions involucrades en la protecció del medi natural.

La Generalitat és un membre actiu de la Unió, ha assistit a diversos congressos i ha pomogut qüestions tècniques -com la consideració de la responsabilitat exterior en la conservació de la biodiversitat global- i de governança -com el reconeixement del rol dels governs locals en la conservació de la natura. Té delegat el vot de les agències i els governs locals espanyols a l'Assemblea General.

Al Congrés d'enguany, des del DTES, farem diverses intervencions, que procuraré anar explicant des d'aquest blog, i mirarem d'assistir a les sessions temàtiques més rellevants per a Catalunya. Parlarem del programa d'infraestructura verda, de la futura Estratègia catalana de Biodiversitat i del paper que exercim dins el Secretariat del Conveni de Nacions Unides per a la Diversitat Biològica. A l'Assemblea General defensarem una esmena als Estatuts que reivindica el reconeixement dels governs locals i regionals dins la UICN, atenent a les responsabilitats i competències que tenim pel que fa a la conservació del patrimoni natural.

I tindré un record molt especial per a en Salvador Grau, que va participar al Congrés de 2012, per tota la feina, la il·lusió i dedicació que ens ha sabut transmetre.

Preparant la documentació de treball per al Congrés

6 comentaris:

  1. Que vaya muy bien Eula! Estaré al tanto de tu día a día ; )
    Sabrina

    ResponElimina
  2. Gràcies per compartir-ho. t'anirem seguint i ho anirem seguint !

    ResponElimina
  3. Endavant les atxes! Necessitem moltes més persones com el Salvador, com tu, com molts d'altres que han lluïtat i lluiten cada dia per a conservar aquesta riquesa que es de tots -i que entre tots l'estem posant en risc-. Aniré seguint les teves noticies i felicitats per aconseguir-ho!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Jordi! Per cert, CONABIO i Mèxic en general són molt actius a la UICN

      Elimina
  4. Eulàlia, moltes felicitats! Estarem atents de les teves novetats. Et desitge molt èxit i molta sort!

    ResponElimina