dimarts, 30 d’agost de 2016

El camí és llarg

De Barcelona a Honolulu faig 26 hores de viatge, entre vols i esperes als aeroports. De camí, a l’aeroport de Los Angeles em connecto i es confirmen dues bones notícies: la presència del president Obama a l’obertura del Congrés de Hawaii, i la constitució de la Junta Rectora del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès.

Dues notícies diferents -d’escala, de context, de ressons i implicacions diferents- que tenen en comú la conservació de la natura, el tema central dels congressos que cada 4 anys organitza la UICN. El d’enguany du, de subtítol “Un planeta a la cruïlla”. A les cruïlles es prenen decisions que poden fer el camí més dret, més encertat, més sinuós o fins i tot de retrocés. O d’aturada …

La conservació de la natura no pot esperar; ha d’avançar pel camí més dreturer posible. Massa sovint oblidem que la natura és la font, el proveïdor inicial de tot el que és necessari per viure. I ni que sigui per egoisme o instint de supervivència, ens n’hem de fer responsables.

Que el president Obama inauguri el Congrés té a veure amb el fet que el govern nord-americà acaba de declarar la reserva marina més gran del món, a la banda oest de Hawaii. També hi pesa que enguany se celebra el centenari dels parcs nacionals nord-americans. I, esclar, que s’acaba un mandat polític ….  Sigui quin sigui el motiu que més pesi, el que és evident és el que l’assistència del president Obama atorga, al motiu del congrés, màxima rellevància.

Més que mai és necessari posicionar la conservació de la natura en el context polític i de presa de decisions amb el pes que li correspon. I cal fer-ho a totes les escales, inclosa, per descomptat, la catalana. La declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, ara fa un any, i la constitució de la Junta Rectora, avui, van en aquesta línia, però l’horitzó és molt més ample. Ho podrem veure aquests dies de Congrés, durant els quals confio poder reportar experiències inspiradores.

Malgrat que el Congrés és de conservació de la natura,
la majoria de fotos que posaré seran molt 'urbanes' ...

1 comentari:

  1. Totalmente de acuerdo contigo! Hemos de conservar la naturaleza y poner cada uno nuestro granito de arena para ello!

    ResponElimina